Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Poza serią

Ogólnopolski Konkurs Pszczelarz Roku VIII edycja

Autorzy:
Agnieszka Biernat-Jarka (red.), Sławomir Jarka (red.), Joanna Pawłowska-Tyszko (red.)
Rok publikacji
2022
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
142
Oprawa:
B5
ISBN:
978-83-7658-894-0
ISSN:
DOI:
Objętość:
cena:
40,00 zł (wersja elektroniczna)

Opis:

Już po raz ósmy Fundacja Akademia Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju zorganizowała wraz ze swoimi partnerami ogólnopolski Konkurs na Pszczelarza Roku oraz towarzyszącą konferencję. W tym roku głównym obszarem tematycznym konferencji są zagadnienia ekonomiczne w produkcji pszczelarskiej.

Doświadczenia z ostatnich lat wskazują, że zagadnienia ekonomiczne odgrywają istotną rolę w prowadzeniu działalności rolniczej, w tym również gospodarstw pasiecznych w Polsce. Nowoczesny sposób gospodarowania i zarządzania gospodarstwem pasiecznym wiąże się z szerokim podejściem do wielu zagadnień dotyczących organizacji produkcji i rachunku ekonomicznego w pasiece. Właściciel pasieki ma prawo oczekiwać nie tylko dochodu pokrywającego koszty poniesione w procesie produkcyjnym (tj. bezpośrednie i pośrednie), ale także opłacenia zarówno kosztu zaangażowanych czynników produkcji, jak i swojej wiedzy, przedsiębiorczości i ryzyka związanego z zarządzaniem gospodarstwem pasiecznym. Z drugiej strony działalność pszczelarzy, jak często podkreślają w przeprowadzonych rozmowach towarzyszących wizytacji w ramach organizowanego konkursu na Pszczelarza Roku, nie zawsze koncentruje się na kwestii rachunku ekonomicznego.

Gospodarka pasieczna dostarcza społeczeństwu szereg korzyści związanych z współtworzeniem szeregu dóbr publicznych, dostępnych dla wszystkich obywateli. Dobra publiczne dostarczane przez producentów żywności, także pszczelarzy, odgrywają ważne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania państwa i życia obywateli. To właśnie pszczelarze aktywnie kształtują w swoich gospodarstwach pasiecznych różnorodność biologiczną sprzyjającą owadom zapylającym, ale również zdrowej diecie dzięki dostarczaniu wielu wartościowych produktów pszczelich.

Na efektywność ekonomiczną prowadzenia pasieki wpływa również specyfika promocji produktów pszczelich. Strategia wywoływania chęci zakupu produktów, kształtowania pozytywnego wizerunku oraz skutecznej komunikacji z otoczeniem stanowi podstawę sukcesu lub porażki podmiotów prowadzących sprzedaż rynkową.

W opracowaniu zaprezentowano również i omówiono wyniki ekonomiczne gospodarstw pszczelarskich w Polsce, które znalazły się w próbie badawczej FADN. Gospodarstwa pszczelarskie uzależnione są w głównej mierze od produkcji miodu. Dokonano przeglądu sytuacji ekonomicznej gospodarstw pszczelarskich i rozpoznano czynniki ją warunkujące.

Jednym z czynników kształtowania wyników ekonomicznych w gospodarstwach pasiecznych jest poziom strat nadzwyczajnych, które co roku występują w wielu pasiekach. Rejestrowane są straty rodzin pszczelich w pasiekach spowodowane zatruciami. Przyczyną zatruć jest nieprawidłowe stosowanie środków ochrony roślin. Wiąże się to między innymi z nieprzestrzeganiem zapisów instrukcji stosowania poszczególnych preparatów.

Wielokierunkowe wsparcie branży pszczelarskiej jest niezwykle istotne w celu: jej dalszego rozwoju, utrzymania jak największej liczby rodzin pszczelich, zaspokojenia potrzeb rolnictwa, naturalnego środowiska pozarolniczego oraz zaopatrzenia rynku w wystarczającą ilość wysokiej jakości miodu i innych produktów pszczelich. Wysoki poziom produkcji pszczelarskiej przekłada się pozytywnie na wyniki produkcyjne i ekonomiczne w polskim rolnictwie.