Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Studia i Monografie

Nr 182 Dochody i łańcuchy rynkowe w sektorze żywnościowym

Autorzy:
Agnieszka Bezat-Jarzębowska (red. nauk.), aut.: Agnieszka Bezat-Jarzębowska, Sebastian Jarzębowski, Włodzimierz Rembisz, Wojciech Ziętara
Rok publikacji
2021
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
118
Oprawa:
B5
ISBN:
978-83-7658-868-1
ISSN:
0239-7102
DOI:
Objętość:
7,74
cena:
45,00 zł (wersja elektroniczna)
45,00 zł (wersja papierowa)

Opis:

Monografia powstała w wyniku autorskiego zestawienia wybranych efektów zrealizowanych zadań naukowo-badawczych dla Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Prace realizowane były w dwóch zakładach Instytutu, odnosiły się do różnych kwestii i miały inne cele. Łączy je jednak dość spójna podstawa, mianowicie założenie o rynku rolnym jako tym uwarunkowaniu, które wpływa i na dochody producentów rolnych, i na struktury łańcuchów powiazań z innymi ogniwami sektora rolno-żywnościowego, co nazywane jest łańcuchem dostaw żywności. Te łańcuchy dostaw żywności są w istocie emanacją rynku i realizowane są poprzez rynek rolny. W monografii eksponuje się fazę produkcji i przetwórstwa oraz łączący je rynek rolny. Jego stan opisuje się poprzez wiele zmiennych. Obrazują one struktury dostaw czy powiazań na poszczególnych rynkach. Są one bardziej lub mniej złożone, wydłużone czy skrócone. W istocie chodzi o optymalizację procesu w ramach danej struktury dostaw żywności. Podmioty w ramach tego łańcucha realizują swoje funkcje celu na różnym poziomie – zależy to od struktury łańcucha dostaw. Te kwestie są przedmiotem uwagi w monografii. Zasadniczym podmiotem w tej strukturze jest producent rolny. Stąd poświęcamy uwagę jego dochodom jako funkcji celu tego producenta – to niejako warunkuje pozostałe procesy w łańcuchach dostaw. Przyjmuje się, że w miarę skracania łańcucha dostaw zwiększa się możliwość ograniczania przewag konkurencyjnych przez kolejne ogniwa w łańcuchu dostaw. Jest to eksponowane w rozumowaniu i pokazane jako pewna alternatywa dla zwiększenia efektywności całego łańcucha dostaw. Skracanie łańcucha dostaw daje też możliwość zwiększania dochodów producentów w ramach wyrównywania pozycji konkurencyjnych w łańcuchu dostaw.  

Podnoszone w monografii kwestie ujmowane są w różny sposób. Obok ujęć bardziej lub mniej empirycznych są też ujęcia opisowe, pojęciowe odnoszące się do istoty, np. zmiennych rynkowych, struktur w łańcuchach dostaw, podmiotów rynku rolnego. Płaszczyzną odniesienia jest sektor rolno-żywnościowy i rynek rolny jako go mechanizm integrujący.