W 2020 r. IERiGŻ-PIB realizował ramach działalności statutowej następujące tematy i zadania badawcze:
I Koszty jednostkowe wybranych produktów rolniczych – kierownik tematu: dr hab. Aldona Skarżyńska, prof. nadzw. IERIGŻ-PIB
Zadania badawcze:
- Produkcja, koszty i dochody uzyskane z produkcji wybranych produktów rolniczych – dr hab. A. Skarżyńska, prof. nadzw. IERIGŻ-PIB
- Szacunek wyników ekonomicznych produkcji wybranych produktów rolniczych – mgr inż. I. Augustyńska
II Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju wsi i rolnictwa – kierownik tematu: prof. dr hab. Józef St. Zegar
Zadania badawcze:
- Kwestia agrarna współcześnie – dr W. Wrzaszcz
- Ekonomiczne uwarunkowania poziomu życia ludności na wsi – dr hab. M. Kwasek, prof. nadzw. IERiGŻ-PIB
- Rachunki ekonomiczne rolnictwa (RER) – dr Z. Floriańczyk
III Polityka finansowa wobec wsi i rolnictwa w zmieniających się uwarunkowaniach krajowych, europejskich i globalnych – kierownik tematu: prof. dr hab. Jacek Kulawik
Zadania badawcze:
- Monitorowanie sytuacji finansowej w polskim rolnictwie i na wsi oraz w ich otoczeniu – prof. dr hab. J. Kulawik
- Koszt społeczny pozyskiwania funduszy budżetowych finansujących subsydia rolne – dr B. Wieliczko
- Koncepcja „fiscal incidence” jako narzędzie optymalizacji pomocy publicznej dla polskiego rolnictwa – dr inż. M. Soliwoda
IV Efektywność funkcjonowania podmiotów gospodarczych w rolnictwie z podkreśleniem ich miejsca w łańcuchu żywnościowym i problematyki ekologicznej – kierownik tematu: prof. dr hab. Wojciech Józwiak
Zadania badawcze:
- Ocena działalności gospodarstw służących lepszej ochronie środowiska i klimatu – prof. dr hab. W. Józwiak
V Przemiany przemysłu spożywczego w świetle procesów globalizacji i integracji europejskiej – kierownik tematu: dr Iwona Szczepaniak
Zadania badawcze:
- Instytucjonalne uwarunkowania rozwoju sektora rolno-spożywczego w UE - analiza unijnego procesu decyzyjnego – dr hab. R. Grochowska, prof. nadzw. IERiGŻ-PIB
- Analizy ekonomiczno-finansowe przemysłu spożywczego – mgr J. Drożdż
- Rola bezpośrednich inwestycji zagranicznych w polskim przemyśle spożywczym oraz aktywność inwestycyjna polskich firm spożywczych za granicą – dr Ł. Ambroziak
VI Badania rynków rolno-żywnościowych – kierownik tematu: dr inż. Piotr Szajner
Zadania badawcze:
- Ocena stanu i perspektyw rynku produktów zwierzęcych – dr D. Zawadzka
- Ocena stanu i perspektyw rynku produktów roślinnych – dr inż. P. Szajner
- Ocena stanu i perspektyw rynku środków produkcji – mgr inż. A. Zalewski
VII Procesy społecznego rozwoju wsi i rolnictwa – kierownik tematu: dr Marek Wigier
Zadania badawcze:
- Uwarunkowania społeczne w przeobrażeniach obszarów wiejskich – dr hab. A. Wrzochalska, prof. nadzw. IERiGŻ-PIB
- Zróżnicowanie rodzinnych gospodarstw rolnych według aktywności rynkowej – dr inż. B. Karwat-Woźniak
- Polityka przestrzenna obszarów wiejskich w kierunku spójności regionów w Unii Europejskiej – dr inż. P. Chmieliński
VIII Ocena sytuacji ekonomiczno-produkcyjnej rolnictwa i gospodarki żywnościowej - kierownik tematu: prof. dr hab. Marian Podstawka
IX Polskie ogrodnictwo na jednolitym rynku europejskim – kierownik tematu: dr hab. Bożena Nosecka, prof. nadzw. IERIGŻ-PIB
Zadania badawcze:
- Relacje cen w łańcuchu marketingowym świeżych i przetworzonych owoców i warzyw w Polsce i wybranych krajach UE – dr hab. B. Nosecka, prof. nadzw. IERIGŻ-PIB
- Pozacenowe czynniki rozwoju eksportu owoców, warzyw i ich przetworów z Polski – mgr A. Bugała
X Analityczne ujęcia prawidłowości gospodarowania w rolnictwie i ich implikacje dla polityki rolnej – kierownik tematu: prof. dr hab. Włodzimierz Rembisz
Zadania badawcze:
- Procesy cenowej integracji rynków rolnych – dr hab. Sz. Figiel, prof. nadzw. IERIGŻ-PIB
- Dekompozycja efektów dochodowych producentów rolnych – mgr A. Pawłowska
- Narzędzia polityki rolnej a dobrobyt społeczny – dr inż. A. Bezat-Jarzębowska