Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Poza serią

Produkcja, koszty i dochody z wybranych produktów rolniczych w latach 2016-2017 (wyniki rachunku symulacyjnego)

Autorzy:
Irena Augustyńska (red.)
Rok publikacji
2018
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
90
Oprawa:
A4
ISBN:
978-83-7658-745-5
ISSN:
DOI:
Objętość:
ark. wyd. 5,47
cena:
21,00 zł (wersja elektroniczna)
21,00 zł (wersja papierowa)

Opis:

Na wysokość dochodów uzyskiwanych z produktów rolniczych wpływa wiele czynników – bezpośrednich i pośrednich. Te pierwsze wynikają bezpośrednio z działań rolników, drugie zaś zależą przede wszystkim od oddziaływania środowiska zewnętrznego. Wśród czynników bezpośrednich należy wyróżnić te, które dotyczą produktów roślinnych (poziom i rodzaj nawożenia, sposób ochrony roślin, ilość i jakość materiału siewnego,) oraz te, które odnoszą się do produktów zwierzęcych (dobór ras i typów zwierząt, sposób żywienia, ochrona weterynaryjna). Poziom dochodów wynika również ze skali produkcji wybranych do badań rolniczych działalności produkcyjnych. Skala ta określana jest – w przypadku produktów roślinnych – jako wielkość powierzchni uprawy konkretnych roślin (np. pszenicy, rzepaku), a w przypadku produktów zwierzęcych – jako wielkość stada konkretnych zwierząt (np. krów mlecznych) albo rozmiar produkcji żywca netto (np. żywca wieprzowego). Do czynników wynikających z wpływu środowiska zewnętrznego należy przede wszystkim poziom cen towarów oraz usług nabywanych na rolnicze cele produkcyjne, poziom cen sprzedaży produktów rolniczych, jak też instrumenty Wspólnej Polityki Rolnej, głównie – dopłaty do produkcji. 

W systemie AGROKOSZTY, funkcjonującym w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB w Warszawie, gromadzone są dane rzeczywiste o wartości produkcji, nakładach i kosztach bezpośrednich głównych produktów roślinnych i zwierzęcych. Baza zebranych danych źródłowych pozwala na ustalenie wyników ekonomicznych rozpatrywanych rolniczych działalności produkcyjnych w roku, w którym zgromadzono dane, oraz wykonywanie rachunków symulacyjnych wyników tych działalności dla lat następnych. Umożliwia również, dzięki zbieraniu informacji o nakładach pracy (własnej i obcej), na określenie pracochłonności rozpatrywanych działalności. 

Głównym celem badań było zaprezentowanie możliwie aktualnych danych o wartości produkcji, kosztach i dochodach z wybranych działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej. Zatem na podstawie – zebranych w latach wcześniejszych – danych rzeczywistych przygotowano symulacyjne rachunki wyników ekonomicznych tych działalności, dotyczące lat 2016-2017. Badaniami objęto następujące rolnicze działalności produkcyjne: pszenicę ozimą, żyto ozime, jęczmień jary, kukurydzę uprawianą na ziarno, rzepak ozimy, buraki cukrowe, ziemniaki jadalne oraz krowy mleczne, żywiec wołowy i żywiec wieprzowy.