Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Publikacje Programu Wieloletniego 2011-2014

Nr 51 Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (16). Produktywność rolnictwa z perspektywy produkcji żywności i surowców dla energii odnawialnej

Autorzy:
Zbigniew Floriańczyk, Joanna Buks, Grzegorz Kunikowski
Rok publikacji
2012
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
118
Oprawa:
B5
ISBN:
978-83-7658-230-6
ISSN:
DOI:
Objętość:
ark. wyd. 6,84
cena:
bezpłatna wersja elektroniczna

Opis:

 

Celem opracowania jest przedstawienie kwestii produkcji biomasy na cele energetyczne z perspektywy zrównoważenia rolnictwa. Przedstawione uwarunkowania technologiczne wskazują na możliwości zwiększenia udziału rolnictwa w dostarczaniu odnawialnych źródeł energii. Wśród najbardziej istotnych ograniczeń dla tego kierunku produkcji rolniczej należy zaliczyć rosnący popyt na żywność oraz regionalne uwarunkowania przyrodnicze. W konsekwencji konkurencyjny charakter produkcji na cele energetyczne w stosunku do produkcji na cele żywnościowe determinuje ocenę produktywności rolnictwa zrównoważonego.