Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Seminarium pt. "Rynek mięsa czerwonego w Polsce (stan i perspektywy)"

2024-05-06

Dyrekcja Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB ma przyjemność zaprosić do udziału w seminarium hybrydowym pt. Rynek mięsa czerwonego w Polsce (stan i perspektywy), które odbędzie się dnia 10 maja 2024 r. o godz. 10:00 w Sali konferencyjnej nr 17 przy ul. Szkolnej 2/4 w Warszawie oraz na platformie MS Teams. Referat wygłosi dr inż. Robert Mroczek

Rynek mięsa czerwonego w Polsce tworzą przede wszystkim dwa segmenty, tj. produkcja i przetwórstwo mięsa wieprzowego oraz wołowego. O ile produkcja żywca wołowego w ostatnich latach wykazywała tendencję wzrostową, o tyle produkcja żywca wieprzowego nadal przeżywa regres.

Od 2007 roku Polska stała się importerem netto wieprzowiny, pogłowie świń spadło poniżej 10 mln sztuk, a liczba gospodarstw z trzodą chlewną zmniejszyła się do ok. 50 tys. Średniorocznie sprowadzamy do kraju ok. 7,0 mln sztuk żywych świń, głównie prosiąt do dalszego tuczu.

Od lat branża mięsna (hodowcy, przetwórcy) wskazuje na przeszkody i proponuje rozwiązania, które umożliwiłby odbudowę pogłowia trzody chlewnej w Polsce, uniezależniając się od importowanych prosiąt. Przed producentami i przetwórcami mięsa czerwonego, a zwłaszcza wieprzowiny stoi wiele wyzwań, jak chociażby:

  • odbudowa pogłowia trzody chlewnej w Polsce (czy jest taka potrzeba
  • i jakie narzędzia miałyby temu służyć?);
  • skuteczniejsza walka z ASF;
  • nieuczciwa konkurencja (dumpingowe ceny mięsa w dużych sieciach handlowych);
  • szybki i skuteczny przekaz (media społecznościowe) w odpowiedzi na różnego rodzaju kampanie i akcje nawołujące do zaprzestania spożywania mięsa, jako szkodliwego dla zdrowia człowieka;
  • działania informacyjne i edukacyjne na temat racjonalnego spożywania mięsa (różnych rodzajów), w kontekście nie tyle całkowitego zaprzestania jego konsumpcji przez społeczeństwo, co możliwego zmniejszenia krajowego spożycia mięsa w najbliższych latach;
  • Zielony Ład, strategia „Od pola do stołu” – co z tych dokumentów zostanie odnośnie wymagań dotyczących poprawy dobrostanu zwierząt, odchodzenia od chowu klatkowego (koszty), ograniczenie emisyjności gazów cieplarnianych do atmosfery pochodzących m.in. z produkcji zwierzęcej;
  • poszukiwanie i zdobywanie nowych rynków zbytu (ale trzeba mieć stabilne zaplecze surowcowe i efektywną produkcję).

 

Link do rejestracji udziału online: https://events.teams.microsoft.com/event/39884f20-087f-4610-bcfe-f79467c200a7@1061411a-4be4-4669-aad9-8b2450dd1507  

 

Dr hab. Marek Wigier, prof. IERiGŻ-PIB

Dyrektor IERiGŻ-PIB

Utworzył
Kamila Tomaszewska
2024-05-06
Opublikował
Kamila Tomaszewska
2024-05-06
Modyfikacja
Albert Weikum
2024-05-10
Odwiedzin: 255