Seminarium pt. "Rynek mięsa czerwonego w Polsce (stan i perspektywy)"2024-05-06
Dyrekcja Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB ma przyjemność zaprosić do udziału w seminarium hybrydowym pt. „Rynek mięsa czerwonego w Polsce (stan i perspektywy)”, które odbędzie się dnia 10 maja 2024 r. o godz. 10:00 w Sali konferencyjnej nr 17 przy ul. Szkolnej 2/4 w Warszawie oraz na platformie MS Teams. Referat wygłosi dr inż. Robert Mroczek. Rynek mięsa czerwonego w Polsce tworzą przede wszystkim dwa segmenty, tj. produkcja i przetwórstwo mięsa wieprzowego oraz wołowego. O ile produkcja żywca wołowego w ostatnich latach wykazywała tendencję wzrostową, o tyle produkcja żywca wieprzowego nadal przeżywa regres. Od 2007 roku Polska stała się importerem netto wieprzowiny, pogłowie świń spadło poniżej 10 mln sztuk, a liczba gospodarstw z trzodą chlewną zmniejszyła się do ok. 50 tys. Średniorocznie sprowadzamy do kraju ok. 7,0 mln sztuk żywych świń, głównie prosiąt do dalszego tuczu. Od lat branża mięsna (hodowcy, przetwórcy) wskazuje na przeszkody i proponuje rozwiązania, które umożliwiłby odbudowę pogłowia trzody chlewnej w Polsce, uniezależniając się od importowanych prosiąt. Przed producentami i przetwórcami mięsa czerwonego, a zwłaszcza wieprzowiny stoi wiele wyzwań, jak chociażby:
Link do rejestracji udziału online: https://events.teams.microsoft.com/event/39884f20-087f-4610-bcfe-f79467c200a7@1061411a-4be4-4669-aad9-8b2450dd1507
Dr hab. Marek Wigier, prof. IERiGŻ-PIB Dyrektor IERiGŻ-PIB |
|
Utworzył
Kamila Tomaszewska
2024-05-06 Opublikował
Kamila Tomaszewska
2024-05-06 Modyfikacja
Albert Weikum
2024-05-10 |