Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Wpływ akcesji Ukrainy do UE na polski sektor rolno-żywnościowy / The Impact of Ukraine's Potential Accession to the EU on the Polish Agri-Food Sector"

2024-11-15

W dniu 29 października 2024 r. w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowym Instytucie Badawczym w Warszawie odbyła się Międzynarodowa Konferencja Naukowa pt. Wpływ akcesji Ukrainy do UE na polski sektor rolno-żywnościowy / The Impact of Ukraine's Potential Accession to the EU on the Polish Agri-Food Sector. Patronat honorowy nad konferencją objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dr Czesław Siekierski.

Celem konferencji była ocena skutków potencjalnej akcesji Ukrainy do Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem jej wpływu na polski sektor rolno-żywnościowy. Wydarzenie to koncentrowało się na strategicznych wyzwaniach związanych z integracją ukraińskiego rolnictwa z rynkiem unijnym, takich jak konkurencyjność, sytuacja podażowo-popytowa, samowystarczalność żywnościowa oraz polityka rolna Polski i UE.

Konferencję otworzył Dyrektor IERiGŻ-PIB, prof. Marek Wigier, jednocześnie przybliżając cel i zakres tematyczny konferencji. Następnie głos zabrał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dr Czesław Siekierski, który oprócz odniesienia się do skutków wojny w Ukrainie i jej integracji z UE, wskazał na ważną rolę i wsparcie IERiGŻ-PIB na wszystkich poziomach sektora rolnego w procesie podejmowania decyzji. Do kwestii wynikających z przyszłej akcesji Ukrainy do UE odniósł się zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Jan Szopiński, który również wskazał na szanse i ewentualne zagrożenia dla polskiego oraz europejskiego rolnictwa.

Część merytoryczna konferencji składała się z trzech sesji tematycznych, podczas których wygłoszono kilkanaście referatów, przygotowanych przez zespoły badawcze z IERiGŻ-PIB. W sesji plenarnej zaprezentowano dwa referaty: referat pt. W dążeniu do synergii: dostosowania polityk rolnych Ukrainy i UE (Prof. Szczepan Figiel) oraz referat pt. Sektor rolno-spożywczy w Ukrainie i Polsce – analiza porównawcza z wykorzystaniem modelu przepływów międzygałęziowych został zaprezentowany przez prof. Łukasza Ambroziaka.

Kolejna sesja poprowadzona dotyczyła wpływu wojny i integracji Ukrainy z UE na poszczególne rynki rolno-żywnościowe. Zaprezentowano i dyskutowano nad: Oceną wpływu przystąpienia Ukrainy do UE na sektor owoców i warzyw w Polsce, cyklicznymi wahaniami na światowym rynku cukru, zmiennością cen rzepaku i ropy naftowej wpływem pandemii COVID-19 i wojny na rynek miodu i samowystarczalność żywnościową w Polsce oraz determinantami konkurencyjności polskiego sektora drobiu w warunkach wojny w Ukrainie.

Trzecia sesja anglojęzyczna obejmowała zagadnienia o charakterze przekrojowym. Zaprezentowano referaty dotyczące: pozycji konkurencyjnej polskich i ukraińskich producentów żywności na rynku unijnym, ocenę potencjału produkcyjnego i samowystarczalności żywnościowej Ukrainy na tle Unii Europejskiej i Polsk, wpływu wojny na produkcję rolną w Ukrainie oraz dostosowania do standardów UE produkcji zwierzęcej w Ukrainie, a także oceny inwestycji państw członkowskich UE w ukraiński sektor rolny. Każda z sesji merytorycznych konferencji zakończyła się ożywioną dyskusją.

Konferencję zakończył panel dyskusyjny pt. Wyzwania strategiczne w obszarze Wspólnej Polityki Rolnej związane z potencjalną akcesją Ukrainy do Unii Europejskiej, W panelu wzięli udział: Piotr Kandyba (Poseł na Sejm RP), dr Przemysław Rzodkiewicz (Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), dr Adam Wasilewski (Pełnomocnik Dyrektora IERiGŻ ds. Współpracy Międzynarodowej) oraz Goście z Ukrainy prof. Anatolii Kovalov (Rektor Państwowego Uniwersytetu Ekonomicznego w Odessie) i prof. Oleh Babii (Dziekan Wydziału Ekonomii i Zarządzania Przedsiębiorstwem Państwowego Uniwersytetu Ekonomicznego w Odessie).

Wyniki badań zaprezentowane podczas konferencji mogą posłużyć jako rekomendacje dla decydentów w zakresie działań dostosowawczych oraz wyznaczania przyszłych kierunków rozwoju sektora rolnego, z uwzględnieniem Wspólnej Polityki Rolnej po 2027 roku.

Patronami medialnymi konferencji były czasopisma: Gospodarka Mięsna, Przegląd Mleczarski, Przemysł Spożywczy oraz Przegląd Zbożowo-Młynarski. Konferencja dofinansowana została przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w ramach bezzwrotnej pomocy finansowej.

 

Otwarcie Konferencji / Wystąpienia Gości Honorowych / Sesja plenarna

 

Sesja I

 

Sesja II

 

Panel Dyskusyjny

 

 

 

Artykuły w czasopismach zagranicznych związane z tematyką konferencji: 

- Ambroziak, Ł. (2024). Intra-Industry Trade in Agri-Food Products: The Case of Poland and Ukraine. European Research Studies Journal, 27 (4), 362–382. 
https://doi.org/10.35808/ersj/3522

- Ambroziak, Ł. i Bułkowska, M. (2024). Agri-Food Sector in Ukraine and Poland: A Comparative Analysis Using the Input–Output Model. Sustainability, 16(19), 8577. 
https://doi.org/10.3390/su16198577

- Kiforenko, O. i Szczepaniak, I. (2024). The War’s Impact on Ukraine’s Agricultural Production – Projections Vs. Real Data. European Research Studies Journal, 27 (3), 241–269. https://doi.org/10.35808/ersj/3433

- Mroczek, R., Kiforenko, O. i Olech, I. (2024). The Investments of the European Union Member-States into the Ukrainian Agricultural Sector and their Impact on its Competitiveness, European Research Studies Journal, 27 (3), 797–809. 
https://doi.org/10.35808/ersj/3465

- Pawłowska-Tyszko, J., Jarka, S. i Olech, I. (2024). Food Self-Sufficiency in the Honey Market in Poland. Sustainability, 16(21), 9373. 
https://doi.org/10.3390/su16219373

- Szajner, P. i Hryszko, K. (2024). Cyclical Fluctuations on the Global Sugar Market in the Context of the War in Ukraine. European Research Studies Journal, 27 (3), 482–498. https://doi.org/10.35808/ersj/3451

- Szajner, P., Szczepaniak, I. i Łopaciuk, W. (2024). An Assessment of the Production Potential and Food Self-Sufficiency of Ukraine against the Background of the European Union and Poland. Sustainability, 16(17), 7735. 
https://doi.org/10.3390/su16177735

Lista plików:

Utworzył
Kamila Tomaszewska
2024-11-15
Opublikował
Paweł Szczepanik
2024-11-15
Modyfikacja
Kamila Tomaszewska
2024-11-15
Odwiedzin: 323