Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

"Study on mandatory origin labelling for milk, milk used as an ingredient in dairy products and unprocessed meat other than beef, pig, poultry sheep and goat meat"

2014-07-14

Instytut realizował między styczniem a wrześniem 2014 r. projekt unijny dotyczący obowiązkowego oznakowania kraju lub miejsca pochodzenia mleka, mleka wykorzystanego jako składnik produktów mleczarskich oraz nieprzetworzonego mięsa innego niż wołowina, wieprzowina, drób, jagnięcina i kozina (“Study on mandatory origin labelling for milk, milk used as an ingredient in dairy products and unprocessed meat other than beef, pig, poultry sheep and goat meat” AGRI-2013-EVAL-03, Contract notice 2013/S 140-242799). Projekt został zlecony przez Komisję Europejską.

Przesłanką do podjęcia zadania było to, że pod koniec 2011 r. Komisja Europejska wydała rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (WE Nr 1169/2011), w którym znalazł się zapis zezwalający na wprowadzenie obowiązku znakowania produktów (np. nabiału) krajem i miejscem pochodzenia. Oznaczenie kraju pochodzenia polega nie tylko na wskazaniu nazwy kraju producenta na etykiecie produktu, lecz także na identyfikacji pochodzenia surowców wykorzystanych do produkcji tych produktów. 

Komisja została zobowiązana do przygotowania do końca br. raportu i przedstawienia opinii na temat potencjalnego wprowadzenia do unijnej legislacji obowiązkowego oznaczania pochodzenia mleka i produktów mlecznych. W związku z powyższym prowadzono badania, realizowane w ramach projektu obejmującego dziewięć krajów UE, tj. Holandię (lider projektu-Ekonomiczny Instytut Rolniczy w Hadze-LEI), Niemcy, W. Brytanię, Hiszpanię, Francję, Włochy, Rumunię, Republikę Czeską i Polskę.

Głównym przedmiotem naszych badań, przeprowadzonych przez Instytut, było określenie, jakie dodatkowe korzyści lub dodatkowe koszty przyniesie wprowadzenie obowiązkowego systemu oznaczania pochodzenia różnych produktów mlecznych, w tym surowców dla polskich firm mleczarskich.

Utworzył
Ewa Sierakowska
2014-07-14
Opublikował
Ewa Sierakowska
2014-07-14
Modyfikacja
Ewa Sierakowska
2015-01-30
Odwiedzin: 2774