Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

XII Rolniczy Festiwal Nauki

2015-10-21

W dniach 15-16 października 2015 r. w odbył się XII Rolniczy Festiwal Nauki. Organizatorami wydarzenia byli: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oraz Centralna Biblioteka Rolnicza w Warszawie.

W ramach Festiwalu zorganizowano dwudniową konferencję pt.  "Gleba - Środowisko - Człowiek".

Pierwszego dnia imprezy w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie wygłoszono referaty:

  • Innowacyjność sposobem poprawy konkurencyjności w rolnictwie
    dr Henryk Skórnicki, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu
  • Problemy ochrony i racjonalnego wykorzystania środowiska rolniczego w Polsce
    dr Bożena Smreczak, dr Grzegorz Siebielec, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
  • Biogospodarka a konkurencyjność i zrównoważone wykorzystanie zasobów sektora rolno-żywnościowego i obszarów wiejskich
    prof. dr hab. inż. Eugeniusz Chyłek, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Technologie naturalne – innowacje, tradycja, przyszłość i bezpieczeństwo
    prof. dr hab. inż. Krzysztof Kud, Politechnika Rzeszowska
  • Naturalne technologie dla sektora rolno-spożywczego odpowiedzią na potrzeby producentów i konsumentów
    dr inż. Sylwester Lipski, Polska Izba Technologii i Wyrobów Naturalnych w Warszawie

Ponadto uczestnicy wydarzeń mogli zwiedzać stoiska promocyjne i postery: Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - PIB w Radzikowie, Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu, Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego w Falentach, Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach, Instytutu Zootechniki - PIB w Krakowie, Centralnego Ośrodka Badań Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, ARiMR Biuro Powiatowe w Pruszkowie z/s w Piastowie, Gospodarstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego „Kowalski” w Winnikach, Tygodnika Poradnik Rolniczy, Polskiego Centrum Innowacji Rolnych Sp. z o.o.

Wśród wymienionych instytucji znalazło się również stoisko IERiGŻ-PIB. Koleżanki z Działu Informacji Naukowej promowały najnowsze publikacje naszego Wydawnictwa. Odwiedzający stoisko Instytutu mogli zapoznać się z ofertą wydawniczą IERiGŻ i otrzymać publikacje powstałe w ramach Programu Wieloletniego 2011-2014 "Konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej".

(szczegółowe inforamcje na temat pierwszego dnia festiwalu do pobrania na stronie Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie

Drugi dzień Festiwalu odbył się w Centralnej Bibliotece Rolniczej, uczestnicy wydarzeń na Krakowskim Przedmieściu mogli wysłuchać następujących referatów:

  • Pożyteczne mikroorganizmy szansą na poprawę jakości plonów i  żyzności gleby - dr hab. Lidia Sas Paszt,  Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
  • Konsorcja mikrobiologiczne jako czynnik ochronny upraw przed chorobami i szkodnikami - dr hab. Ewa Solarska, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zastosowanie najnowszych metod badawczych w biotechnologii rolniczej - dr hab. Michał Starzycki, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB w Radzikowie
  • Technologie naturalne szansą dla polskiego rolnictwa - mgr Grzegorz Herbinger , Instytut Technologii Mikrobiologicznych w Turku
  • Medycyna Ekologiczna: Szansa na zdrowe życie - dr Józef Krop, Eco Health and Wellness Center Inc., Kanad

Dodatkowo imprezie w Centralnej Bibliotece Rolnczej towarzyszyły liczne wystawy i pokazy zorganizowane w holu oraz pod arkadami CBR. Na stoiskach prezentowano książki i wydawnictwa branżowe oraz świeże owoce i warzywa produkowane naturalnymi metodami, ponadto miody, soki i wyroby garmażeryjne.

(szczegóły na stronie Centralnej Biblioteki Rolniczej)

Utworzył
Ewa Sierakowska
2015-10-21
Opublikował
Ewa Sierakowska
2015-10-26
Modyfikacja
Ewa Sierakowska
2015-10-26
Odwiedzin: 8388