Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Ewolucja i perspektywy rynków rolno-spożywczych


Kierownik tematu: dr Piotr Szajner

Wykonawcy: Pracownicy IERiGŻ-PIB z zakładów Badań Rynkowych, Ekonomiki Przemysłu Spożywczego, Ekonomiki Ogrodnictwa, Zastosowań Matematyki w Ekonomice Rolnictwa oraz eksperci zewnętrzni.

 

Cele badawcze tematu:

  • Bieżąca ocena i prognozowanie rozwoju sytuacji podażowo-popytowej na głównych światowych rynkach rolnych, które ułatwią uczestnikom rynku podejmowanie działań służących lepszemu wykorzystaniu możliwości rozwojowych polskiej gospodarki żywnościowej.
  • Ocena wpływu zmian na rynkach zewnętrznych na krajowe rynki produktów rolno-spożywczych i przemiany strukturalne polskiego przemysłu spożywczego.
  • Identyfikacja i ocena czynników konkurencyjności, które będą stanowiły źródło budowy trwałych przewag konkurencyjnych polskiego sektora rolno-spożywczego w zmieniającym się otoczeniu rynkowym.
  • Ocena wpływu zmian Wspólnej Polityki Handlowej (WPH) oraz negocjowanych dwustronnych i wielostronnych porozumień w handlu zagranicznym na perspektywy rozwoju polskiego sektora rolno-spożywczego.

 

Zadanie 1

Ewolucja rynków zewnętrznych i ich wpływ na krajowy rynek rolno-spożywczy  

Kierownik zadania: dr Piotr Szajner

Celem zadania jest analiza i prognoza sytuacji na światowych rynkach podstawowych produktów rolnych i nawozów mineralnych oraz ocena ich wpływu  na krajowe rynki i polski handel produktami rolno-spożywczymi w kontekście równowagi rynkowej oraz udziału sektora rolno-spożywczego w sprostaniu nowym wyzwaniom stojącym przed społeczeństwem.

[Pobierz: nr 1]
[Pobierz: nr 2]
[Pobierz: nr 23]
[Pobierz: nr 26]
[Pobierz: nr 27.1]
[Pobierz: nr 31]
[Pobierz: nr 45]

Zadanie 2

Bieżące oceny głównych rynków rolno-spożywczych w Polsce na tle UE

Kierownik zadania: prof. dr hab. Jadwiga Seremak-Bulge

Celem zadania jest realizacja comiesięczna analiza bieżącej koniunktury w rolnictwie oraz prognoza zmian sytuacji na podstawowych rynkach rolnych, na rynku żywnościowym oraz na rynku środków produkcji i usług dla rolnictwa.

[Pobierz: nr 23]
[Pobierz: nr 26]
[Pobierz: nr 27.1]

Zadanie 3

Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty

Kierownik zadania: dr Iwona Szczepaniak

Celem zadania jest monitoring, ocena i prognozowanie zmian konkurencyjności polskiego sektora żywnościowego.

[Pobierz: nr 11]
[Pobierz: nr 23]
[Pobierz: nr 26]
[Pobierz: nr 27.1]
[Pobierz: nr 38]

Zadanie 4

Przemiany strukturalne krajowego przemysłu spożywczego w zmieniającym się otoczeniu rynkowym

Kierownik zadania: dr Robert Mroczek

Celem zadania jest analiza najważniejszych przemian strukturalnych zachodzących w polskim przemyśle spożywczym pod wpływem zmian w otoczeniu zewnętrznym.

[Pobierz: nr 12]
[Pobierz: nr 23]
[Pobierz: nr 26]
[Pobierz: nr 27.1]
[Pobierz: nr 39]

Utworzył
Kamila Sobiecka
2015-07-13
Opublikował
Kamila Sobiecka
2015-07-13
Modyfikacja
Kamila Sobiecka
2017-03-24
Odwiedzin: 1541