Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Poza serią

Łańcuchy dostaw i dochodowość produkcji ziół

Autorzy:
Magdalena Wiluk
Rok publikacji
2024
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
196
Oprawa:
B5/ebook pdf
ISBN:
978-83-7658-984-8, 978-83-7658-985-5
ISSN:
DOI:
Objętość:
cena:
bezpłatna wersja elektroniczna

Opis:

Zapraszamy do nowego sklepu:

https://ierigz-publikacje.pl

 

W polskim rolnictwie w ostatnich kilkunastu latach nastąpiły głębokie zmiany w zakresie koncentracji, specjalizacji oraz efektywności produkcji. Brak możliwości konkurowania na tradycyjnych rynkach rolnych, m.in. w produkcji: wieprzowiny, wołowiny, drobiu, mleka krowiego czy zbóż, przyczynił się do wzrostu zainteresowania mniejszych gospodarstw nowymi rodzajami aktywności gospodarczej na obszarach wiejskich. Przykładem takiej aktywności jest produkcja surowców zielarskich, która stanowi jedną z możliwości generowania alternatywnych dochodów w gospodarstwach rolnych o małej skali produkcji. Wyniki przeprowadzonych badań empirycznych w gospodarstwie rolnym położonym na terenie województwa podlaskiego wskazują, że produkcja ziół może generować czterokrotnie wyższe nadwyżki z jednego hektara niż uprawy tradycyjne. W pracy zmapowano i przeanalizowano łańcuch dostaw surowców zielarskich. Stwierdzono, iż stopień jego zorganizowania, zwłaszcza integracji łańcucha, był na niskim poziomie, na co wpływ miały ograniczone relacje i rodzaj zależności między uczestnikami łańcucha, którzy funkcjonują jako oddzielne jednostki. Nie ma więc mowy o dodatkowych korzyściach i ekonomicznych premiach za wspólne działanie. W polskim rolnictwie udział gospodarstw potrzebujących alternatywnych możliwości wykorzystania posiadanych zasobów jest znaczący, co stwarza potencjał do rozwoju produkcji ziół. Prowadzić to może do specjalizacji regionów, co wpisuje się również w idee biogospodarki. Jednym z takich regionów – zagłębi ziół – ma szansę stać się obszar województw podlaskiego i lubelskiego.